Wat is een netwerk?

Als u een internetaansluiting hebt, dan beschikt u doorgaans tevens over de apparatuur die u voor een netwerk aanleggen nodig hebt.

Want van uw internetaanbieder krijgt u bij het afsluiten van een abonnement veelal een apparaat dat een router wordt genoemd. Hiermee kunt u de internetverbinding delen met alle apparaten waarmee u wilt kunnen internetten.  Maar eigenlijk is het meer dan alleen een router. In het apparaat huizen naast alle netwerkonderdelen die voor een thuisnetwerk aanleggen nodig zijn tevens onderdelen om uw thuisnetwerk uit te breiden en te verbeteren.

Waarvoor heb ik een netwerk nodig?

Het delen van bijvoorbeeld de internetverbinding en er met meerdere apparaten, zoals pc, smartphone, tablet en mogelijk ook uw tv, tegelijk gebruik van maken kan alleen wanneer u beschikt over een netwerk.

Veelal hebt u dan ook al een netwerk zodra u een internetabonnement afsluit bij een internetaanbieder en de apparatuur nodig voor de internetverbinding geleverd en aangesloten is. Van een netwerk is sprake zodra minimaal twee computers met elkaar verbonden zijn en bronnen met elkaar kunnen delen. Bron is de verzamelnaam van alles wat er in een computernetwerk gedeeld kan worden. Bijvoorbeeld:

 • Internetverbinding.
 • Randapparaten, zoals de printer en de externe harde schijf.
 • Bestanden.
 • Schijfstations.

Dat betekent inderdaad dat het delen van de internetverbinding met alle pc’s en andere apparatuur in uw huis maar slechts één van de dingen is die u kunt delen in uw thuisnetwerk.

Uit welke onderdelen bestaat een netwerk?

Een netwerk bestaat meestal uit volgende onderdelen:

 • een router
 • een switch
 • utp-bekabeling 
 • een accespoint.
1. DE ROUTER.

Met een router kun je twee computernetwerken met elkaar verbinden. Dat klinkt veel moeilijker dan het is: je verbindt met een router bijvoorbeeld je computernetwerk thuis of op het bedrijf met het internet (het internet is ook een computernetwerk). 

2. DE SWITCH

Het is niet nodig om elke pc apart aan te sluiten op de router die u van uw internet provider hebt gekregen.

Dat is goed om te weten wanneer u bijvoorbeeld in één bepaalde ruimte of kamer alle pc’s en laptops via een netwerkkabel met uw thuisnetwerk wilt verbinden. U hoeft dan maar één netwerkkabel naar deze ruimte te leggen. Op die netwerkkabel sluit u vervolgens een zogenaamde switch aan. Aansluitend verbindt u tevens alle pc’s door middel van een netwerkkabel met de switch. Een switch is niet meer dan een verdeelkastje waarmee u het aantal verbindingen via een netwerkkabel eenvoudig kunt uitbreiden.

Het enige waar u bij het werken met een switch rekening mee moet houden is:

 1. Een switch heeft stroom nodig.
 2. Het is verstandig om poort 1 van de switch altijd te reserveren voor de kabel waarmee de switch verbonden wordt aan bijvoorbeeld de router van uw internetaanbieder. De overige poorten kunt u vervolgens gebruiken om pc’s en andere randapparaten die onderdeel uitmaken van het netwerk op aan te sluiten.
3. UTP-BEKABELING

Zoals gezegd maakt u met netwerkkabel ofwel UTP-kabel nog steeds het snelste, veiligste en meest betrouwbare netwerk.

Het apparaat dat u van uw internetaanbieder krijgt beschikt namelijk standaard al over een aantal zogenaamde ethernetaansluitingen. Hierin kunt u gewoon de stekker van een netwerkkabel stoppen en de andere stekker in de ethernetaansluiting in uw pc of laptop.

 

 

 

Voordelen van UTP-kabel:

 1. Goedkoop.
 2. Betrouwbaar.
 3. Veilig.
 4. Snel.
 5. Afstanden tot 100 meter mogelijk.

Nadelen van UTP-kabel:

 1. Niet ieder apparaat beschikt over een ethernetaansluiting.
 2. Kabel veelal niet heel eenvoudig aan te leggen over grote afstanden in huis.
 3. Bezoekers kunnen niet makkelijk even gebruik maken van uw thuisnetwerk en internetverbinding.
4. HET ACESSPOINT

Als verbindingen via netwerkkabel moeilijk te realiseren zijn of wanneer u uw verbindingen met uw thuisnetwerk gewoon het liefst draadloos heeft, dan kunt u het bereik van wifi eenvoudig vergroten door op diverse plekken in huis zogenaamde accesspoints te plaatsen.

Een accesspoint verzorgt een draadloze verbinding voor de draadloze apparaten in uw thuisnetwerk. Bijvoorbeeld uw smartphone en tablet, maar wellicht tevens een laptop die niet voorzien is van een ethernetaansluiting.

Grofweg kunnen we stellen dat het bereik van wifi via de traditionele 2.4 GHZ band binnen zo rond de 45 meter ligt en buiten rond de 90 meter. Voor wifi via de 5 GHz band geldt dat het bereik slechts 1/3 is van het bereik van wifi via 2.4 GHz. Deze afstanden gelden overigens alleen in ideale omstandigheden. Kortom, één of meer accesspoints in uw thuisnetwerk is veelal geen overbodige luxe.

Bij het plaatsen van accesspoints in uw woning is het raadzaam goed rekening te houden met de manier waarop wifiapparatuur zijn signaal verspreidt. Dat betekent dat als u overal en op elke verdieping in uw huis een goede wifi verbinding wilt hebben, het raadzaam is om op elke verdieping minstens één accesspoint te plaatsen. Let echter op dat een accesspoint via een netwerkkabel met de router van uw internetaanbieder verbonden moet worden. Er zal dus een mogelijkheid moeten bestaan om een netwerkkabel naar de verdiepingen in uw huis aan te leggen.

Voordelen van draadloze verbindingen

 1. Relatief eenvoudig te installeren
 2. Smartphones, tablets en andere draadloze apparaten kunnen verbinding maken met uw thuisnetwerk.
 3. Netwerkkabels hoeven nauwelijks aangelegd te worden.

Nadelen van draadloze verbindingen:

 1. De levensduur van wifi apparatuur wordt beperkt door de nieuwe wifi standaarden die met regelmaat ontwikkelt worden.
 2. Aanzienlijk minder veilig dan een bekabeld thuisnetwerk.
 3. Bij de beveiliging van een draadloos netwerk kunnen onbewust fouten gemakkelijk gemaakt worden.
 4. Lang niet zo snel als een bekabeld netwerk.
 5. Lang niet zo betrouwbaar als een bekabeld netwerk.

Als u een accesspoint wilt gaan kopen dan zal het u wellicht op gaan vallen dat vergeleken met routers er maar een gering aantal accesspoints te koop zijn. En dat ze vaak nog duurder zijn ook. Dat komt omdat veel routers die bedoeld zijn voor thuisnetwerken relatief eenvoudig tevens als accesspoint in te stellen zijn.